Az őshonos és szabadtartásos (mezőn tartott) csibék és tyúkok köréban úgyszólván ismeretlen ez a betegség. A modern hús- és tojóhibridek, valamint a zárt tartási rendszerek megjelenésével ez a betegség egyre gyakrabban okoz problémát. Kialakulását több tényező befolyásolja, melyek egyenként vagy összeségükben is szerepet játszhatnak.
Befolyásoló tényezők:
Vitaminhiány
Ásványi anyag hiány
Túlzott erősségű megvilágítás
Zsúfolt tartás
Magasabb hőmérséklet, mint amit az állat igényel
Rossz szokás
Vitaminadagolás napos kortól a vágásig (Jolomax, Jolovit, Chicktonic, Promotor)
Ásványi anyag kiegészítők rendszeres adagolása (Nutrafort 3, ÁP 17, Zoolit, Zoogritt, Mészgritt)
Só adagolási kúra: 10 kg abrakba 2 dg só 2-3 napig Tovább adagolni tilos, állandó víz biztosítása kötelező.
Megvilágítás erősségének biztosítása: Mesterséges megvilágításnál 2-4 W/m2. Súlyos kannibalizmus esetén vörös fény alkalmazása az állatok megnyugtatására. Ha az állatok nem esznek-isznak, óránként 15 percre fehér fényt kell biztosítani. A kezelést a betegség megszűnéséig kell alkalmazni.
Állatsűrűség: Telepítéskor 30-40 madár/m2, melyet fokozatosan 15-20 darabra kell csökkenteni.
Hőmérséklet: Magasságát az állatok hátmagasságában kell mérni. Fogadási hőmérséklet 32-35 oC hőmérsékletet 3 oC-kal lehet csökkenteni.
Rossz szokás esetén felfüggesztett lucerna, vagy zöldtakarmány csipkedésének lehetőségét kell biztosítani. Véres kicsípés esetén a csipkedett és a csipkedő állat azonnali elkülönítése szükséges.