Néhány jótanács a pecsenyekacsák neveléséhez

 

Előnevelés (18 napos korig):

Napos állatot csak megfelelően kitakarított, fertőtlenített, bealmozott, megfelelő hőmérsékletű ólban szabad fogadni. (Javasolt fertőtlenítőszer: Multicide.)

A kacsák részére magas (32-34 C) hőmérsékletet kell biztosítani,mely lépcsőzetesen csökkenthető a második élethét végéig, amikor az igény 18-20 C körüli.Az első időszakban a normál (20 C) teremhőmérsékletet infralámpákkal vagy hősugárzóval kell kiegészíteni.

 

A telepítési sűrűséget úgy kell megállapítani, hogy 1 nm-re max.18 állat jusson.

Etetőként etetőtálcák, később etetővályuk használhatók (legalább 1,5 m hossz 100 állatra).

Itatóként 100 állatra legalább 1 db 6 l-es kúpos önitatót kell biztosítani.

Az etetett takarmány: kacsa indítótáp (min. 20 % nyersfehérje tartalommal)

 

Utónevelés és hízlalás:

 

Utónevelésnek azt az időszakot nevezzük, amikor a kacsák részére a zárt tartásból (edzésként) fokozatosan átmenetet biztosítunk kifutós tartással. Ez - időjárástól függően –

24-28 napos korig tart.

Ezt követi a tulajdonképpeni hízlalási fázis.

Fedett szálláshelyként 4 hetes koron túl jó ha legalább 1 nm jut 5 állatra.

Vízfelülettel kombinált tartás esetén a száraz és a vízi kifutó nagysága 1 kacsára 1 nm.

Legeltetéssel kombinált tartás esetén 1 kacsára 3-4 nm legelőt kell biztosítani.

Etetőtérként 100 állatra legalább 1,5 m vályuhossz, vagy 1 db 40 cm-es köretető jusson.

 

Etetett takarmányként javasolható:  víziszárnyas hízlalótáp,  víziszárnyas befejezőtáp.

 

Vitaminkiegészítők:                                 Ásványi kiegészítők:

Jolomax                                                      Zoolit –universal

Jolovit                                                         Zeogritt

Promotor                                                    Nutrafort-3

Chicktonic                                                  ÁP-17

                                   

 

Általános állategészségügyi feltételek:

- Telepítés előtt végezzünk alapos takarítást, fertőtlenítést,

- Almozáshoz penészmentes almot használjunk(szecskázott szalma, vagy puhafa forgács),

- Az istállóba,  telepre belépéskor kéz és lábfertőtlenítés szükséges,

- Munkavégzéskor lehetőleg az erre a célra elkülönített munkaruhát viseljük,

- A takarmányokat száraz, hűvös, jól szellőző helyen tároljuk,

- Zöldtakarmányt lehetőleg frissen etessük, illetve szétterített állapotban tároljuk,

- Gondoskodjunk a rovarok és rágcsálók írtásáról,

- A gyengén fejlődő vagy beteg egyedeket selejtezzük ki,

- Egészséges állománynak megelőzésre ne adjunk antibiotikumos kezelést!

 

Sikeres nevelést és jó egészséget kívánunk !